ناودانی چیست؟ انواع ناودانی صنعتی و سبک
ناودانی صنعتی راه حلی عالی باری نصب دیوار است. از ناودانی ها برای قرار دادن پارتیشن های بالاتر بدون ضربه زدن به عرض پارتیشن استفاده میشود که امکان افزایش ارتفاع و ایجاد مقاومت نهایی در برابر ضربه را فراهم میکنند.
ناودانی های فولادی کاملاً صاف هستند، منقبض یا شکافته نمیشوند. معولا وزن سبکی دارند، به راحتی قابل نگهداری هستند، در برابر آتش، حشرات و پوسیدگی بسیار مقاوم هستند. نوع های فلزی از لحاظ شکل ظاهری به دو شکل هستند. اولی شکل حرف «I» انگلیسی است و نوع دوم آن به حرف «C» شباهت دارد. ناودانی آی شکل به صورت اجزای عمودی هستند که در دیوارهای غیرباربر باعث ایجاد پایداری میشوند. ناودانیهای «I» شکل، بهطور قابلتوجهی دوام بیشتری نسبت به نمونههای استاندارد «C» دارند که امکان افزایش ارتفاع (بدون افزایش عرض پارتیشن) و بهبود مقاومت در برابر ضربه را فراهم میکنند.
هر دونوع ناودانی صنعتی از فولاد گالوانیزه ساخته میشوند، هر دو سبک وزن و کاملاً قابل بازیافت هستند. با طول ها و عرض های متنوعی تولید میشوند و در بازار هم این تنوع با برندهای مختلف مشهود است.
ناودانی های استاندارد C شکل
این نوع ناودانی های فلزی به جای اینکه کاملاً محصور شوند، از یک طرف باز هستند و رایج ترین سطح مقطعی هستند که به شکل حرف مسطح «C» اند. بالا و پایین حرف قسمتهایی از ناودانی است که رو به دیوارهها هستند و فلنج نامیده میشوند، در حالی که قسمتی که پشت «C» را تشکیل میدهد، تار است. فلنج ها معمولاً در لبه های بیرونی به سمت داخل خم میشوند تا لبه ای تشکیل دهند که به عنوان «لبه برگشت» نیز شناخته میشود.
عرض فلنج و لبه به همراه ضخامت فلز استحکام ناودانی را تعیین میکند. عرض تار نیز ضخامت دیوار را تعیین میکند و از 8/15 اینچ تا 16 اینچ متغیر است. عرض فلنج از 4/11 تا 2/31 اینچ متغیر است و نه تنها ظرفیت بار ناودانی را تعیین میکند (هرچه فلنج پهن تر باشد، ناودانی محکم تر است) بلکه میزان مساحت برای اتصال دیوار خشک را نیز تعیین میکند. عرض لب همچنین استحکام ناودانتی را تعیین میکند و میتواند 2/1، 8/5 و 4/3 اینچ باشد. در نهایت، ضخامت خود فلز، که به عنوان gauge شناخته میشود، می تواند از 1.994 میل تا 0.551 میل متغیر باشد.
نقش ناودانی فلزی در پارتیشن بندی
ناودانی های فلزی در اتصال با شیارهای یو شکل برای ارائه قالب و چارچوبی برای پارتیشن ها و پوشش های دیواری استفاده می شوند. ناودانی و میله شیاری دو جز مهم در چارچوب بندی سقف فولادی و دیواری هستند. بدون این دو، انجام مونتاژ غیرممکن خواهد بود. میله های شیار دار به عنوان صفحات نگهدارنده بالا و هم به عنوان صفحات نگهدارنده پایین سازه عمل میکنند؛ و مسیری را ایجاد میکنند تا در آن ناودانی ها، ثابت قرار گیرند.
بخش های مختلف ناودانی در پارتیشن بندی
اجزای اصلی
دیوار ناودانی فلزی عبارتند از:
- ناودانی سی شکل: این بخش فلزی متنوع، قطعه فلزی اصلی در دیوار است و قبل از آنکه با پیچ محکم شود، در کانال دیوار اصطکاک ایجاد میکند.
- شیارهای کانال: این شیارها نقش ساختاری مشابهی با صفحات کف دارند که در شیارهای کانال قاب بندی با ناودانی چوبی نیز دیده می شوند.
- ناودانی آی شکل: مزیت این ناودانی ها این است که به شما امکان میدهند ارتفاع پارتیشن بالاتری داشته باشید و در عین حال همان عرض پارتیشن بندی را حفظ کنید.
- میله های مقاوم: این میله ها با جدا کردن سقف گچی از ساختار اصلی خود، عملکرد صدا را بهینه می کنند و «سقف شناوری» ایجاد میکنند که عبور صدای هوابرد را کاهش میدهد.
- ناودانی یو شکل: به طور خاص برای نصب کردن در کف یا سقف استفاده میشوند، و به طور کلی برای ایجاد بنای محکم برای ناودانی های C طراحی شده اند.
مقایسه ناودانی صنعتی و چوبی
در این بخش از مقاله که به جزئیات ناودانی صنعتی و فلزی می پردازیم، متوجه خواهید شد که چقدر با ناودانی چوبی تفاوت دارند. تفاوت های جزئی بین ناودانی فلزی در مقایسه با نوع چوبی وجود دارد، اما هر دو نوع بر اساس اصول یکسان عمل میکنند. تمایز اولیه بین ناودانی های چوبی و صنعتی در این است که ناودانی صنعتی برای تکمیل مونتاژ قاب به چند قسمت اضافی نیاز دارد.
با کاهش عرضه الوار با کیفیت، ناودانی های فولادی در ساخت و ساز خانه بیشتر از قبل جایگزین ناودانی های چوبی شده است. ناودانی فلزی را به دلیل مزایای بسیاری که نسبت به چوب دارد دوست دارند. آنها سبک هستند، که به معنای بار ساختاری کمتر و بلند کردن راحتتر به هنگام کار با آن است. به راحتی قابل نگهداری هستند، در برابر آتش، حشرات و پوسیدگی بسیار مقاوم هستند. تفاوت بسیار مهم که بسیار خوشتان خواهدآمد این است که ناودانی صنعتی از جنس فلز حدود 30 درصد ارزان تر از نوع چوبی هستند.
شاید در ابتدای کار قالب بندی با ناودانی های فولادی، کار بسیار کندتر از نوع چوبی باشد، زیرا با مواد، تکنیک ها و ابزارهای ناآشنا کار میکنید، اما به محض اینکه کار با فولاد را جایگزین کنید، کاربرپسند بودن آن را متوجه خواهیدشد. اگر اشتباه کردید، می توانید به سادگی پیچ های قطعات فولادی را باز کنید و به سرعت به مسیر خود بازگردید.
مزایای استفاده از ناودانی صنعتی به جای ناودانی چوبی
ناودانی فلزی مدتها است که راه حلی مقرون به صرفه و ارزان برای دیوارهای پارتیشن بوده است (اگرچه برای استفاده در طیف وسیعی از انواع کاربردها نیز مناسب هستند). مزایای میله های ناودانی و شیارهای فلزی نسبت به چوب بسیار زیاد است. در این بخش فقط چند نمونه از فواید بسیار جالب توجه آن ذکر شده است:
- استحکام: فلز به اندازه چوب مستعد تاب برداشتن یا پوسیدگی نیست و همچنین مستعد رشد کپک نیست. در حالی که فلز زنگ میزند. محافظت از سطح فلزی ناودانی صنعتی با یک پوششی که مانع رسیدن اکسیژن به آن شود، طول عمر بیشتری را تضمین میکند.
- مقاومت در برابر آتش: فلز به طور کلی مادهای مقاوم در برابر آتش است در حالی که چوب بسیار قابل اشتعال است. دیوارهای پارتیشنی که از ناودانی سنگین که به همراه لایه گچ مقاوم در برابر آتش ساخته شدهاند، نسبت به الوارهای معمولی سطح بیشتری از حفاظت در برابر آتش را فراهم میکنند
- · دوام: استحکام فلز بر خلاف چوب با گذشت زمان از بین نمیرود و به سازه اجازه میدهد یکپارچگی ساختاری کارآمد و طولانی مدت را حفظ کند.
- مقاومت در برابر آفات: فلز برای اطمینان از محافظت در برابر موریانه ها و سایر حشرات نیازی به محافظت و نگهداری خاص ندارد.
عایق کاری
ناودانی صنعتی به کاهش انتقال صدا و همچنین بهبود ایمنی در برابر آتش کمک میکند.
همچنین در صورت لزوم کارایی حرارتی را بهبود میبخشد. این عایق کاری با استفاده از
صفحات داخلی رول ها، اسلب ها و … قابل انجام هستند.
معایب احتمالی استفاده از ناودانی صنعتی به جای ناودانی
چوبی
1-
سختی برش دادن
با آنکه ناودانی های فولادی بدون شک یک نواخت تر از چوب هستند (و عمدتاً از فولاد بازیافتی ساخته میشوند)، هزینه نسبی آن در منطقه و با در دسترس بودن متفاوت خواهد بود. ناودانیهای فولادی بر خلاف ناودانیهای چوبی، به اندازهای قوی نیستند که دیوارهای باربر را تشکیل دهند. سهولت برش و مونتاژ دیوار تا حدی به ابزاری که در اختیار دارید و عمق تجربه شما بستگی دارد. تصور چیزی ساده تر از بریدن ناودانی 2×4 با ارهبرقی سخت است. برش ناودانی های صنعتی تا حدودی دشوارتر است و نیاز به برش با دستگاه مخصوص مثل اره برقی با تیغه های مخصوص دارد.
2-
اثر پل حرارتی
ناودانیهای صنعتی سنگینتر که قابل استفاده به عنوان دیوار باربر باشند، وجود دارند، اما بیشتر در ساختوسازهای تجاری استفاده میشوند. فولاد دارای خواص متمایزی است که مشکلاتی را ایجاد میکند، به ویژه هنگامی که در دیوارهای خارجی باربر استفاده میشود.
فولاد رسانای عالی گرما و سرما است. هنگامی که از ناودانی های فولادی در ساخت دیوارهای خارجی استفاده میشود، اثر «پل حرارتی» (سرما یا گرما که به راحتی از طریق دیوار در ناودانی ها هدایت می شود)، هر عایق قرار گرفته در حفره دیوار را بی اثر میکند. اقدامات اضافی مانند عایق فوم سفت و سخت که در خارج از ساختار دیوار برای جبران چسبانده میشود، باید انجام شود. با آنکه فولاد نمیسوزد، زمانیکه به نقطه ذوب نزدیک میشود به طور ناگهانی و فاجعه بار از بین میرود. این ممکن است در یک دیوار غیر باربر پیامد کمی داشته باشد، اما با یک دیوار باربر، بسیار مهم است.
کاربرد آسان ناودانی صنعتی
به طور کلی ناودانی های فلزی از نظر شکل، عرض، ضخامت و عمق متفاوت هستند و درک تفاوت انواع مختلف آنها بسیار مهم است تا بتوانید از موارد مناسب برای کار خود استفاده کنید. برای مثال برای مصارف خاص، برخی از ناودانیهای فلزی به صورتی طراحی شدهاند که هنگام کار با آنها نیازی به سوراخ کردن با استفاده از دریل نیست، زیرا سوراخ ها از قبل ایجاد شده اند. این نوع ناودانی نیاز به استفاده از پیچهای مخصوص خود به هنگام نصب روی دیوار دارند، اما این یک عیب نیست، چون پیچ ها به راحتی در دسترس هستند و گرانتر از پیچ های معمولی نیستند.
محدودیت وزن بار برای ناودانی صنعتی چقدر است؟
ناودانی های فلزی همان تکیه گاه اولیه ای را برای ساختار ساختمان فراهم میکنند که نوع چوبی فراهم میکنند. این میله ها دیوارهای بیرونی و داخلی و سقف را نگه میدارند. مانند چوبی، محدودیت وزن بار ناودانی فلزی به عوامل مختلفی از جمله ارتفاع ناودانی، عرض ناودانی و فاصله بستگی دارد.
1-
بار محوری
بار محوری ناودانی صنعتی به مقدار وزن یا فشاری
اطلاق میشود که ناودانی هم از بالا و هم از طرفین قادر به تحمل آن است. این به آن
معنا است که دیوارها برای اینکه در موقعیت مثلا باد شدید از پیچ خوردگی یا خمش
جلوگیری کنند، باید بتوانند وزن سازه بالا و فشار وارد شده بر آنها را به طور
همزمان تحمل کنند.
2-
محدودیت وزن
بار محوری یا محدودیت وزن بار برای ناودانی های فلزی بسیار متفاوت است. به عنوان مثال، ناودانی فلزی 8 فوتی، 3 تا 2/1 اینچی، ممکن است بیش از 2000 پوند را تحمل کند، در حالی که ناودانی 16 فوتی با همان عرض، 400 پوند را تحمل میکند. اگرچه عوامل متعددی در رابطه با محدودیت وزن بار برای ناودانی های فلزی نقش دارند، با افزایش طول ناودانی ها، وزن کمتری تحمل میکنند. به همین دلیل، ناودانی های بلندتر ممکن است نیاز به فاصله نزدیک تری داشته باشند تا ثبات یکسانی را به سازه ارائه دهند.
3- فاصله گذاری
مانند اندازه ها، فاصله گل ناودانی های فلزی تأثیر عمده ای بر میزان تکیه گاه ناودانی = دارد. به عنوان مثال، ناودانیهای فلزی 16 فوتی و 3 تا 2/1 اینچی که در هر 16 فوت در داخل دیوار قرار گرفتهاند، تقریباً دو برابر ناودانی های همان اندازه که در هر 24 فوت در داخل دیوار قرار دارند، قادر به تحمل بار هستند. فاصله روی ناودانی های کوتاه تر، مانند ناودانی های 8 فوتی، که در فاصله 12 یا 24 اینچی، همان مقدار تکیه گاه را حفظ میکنند، تأثیر کمتری دارد.
4-
افزایش بار
محوری
در بسیاری از موارد، سازنده ناودانیهای دیواری فلزی، نمودار یا راهنمایی ارائه میدهد که نشان میدهد فاصله موثرتر برای ناودانیهای با ارتفاع های مختلف چقدر است. هنگامی که این نمودارها نشان میدهند که فاصله نزدیک تر ناودانیها ثبات بیشتری نسبت به ناودانی ها با فاصله بیشتر از هم ایجاد میکند، باید تا حد ممکن فاصله بین ناودانیها را نزدیک تر کنید. از طرف دیگر، اگر نمودار نشان میدهد که تفاوت عمدهای در فاصله ناودانی های فلزی وجود ندارد، میتوانید با فاصله بیشتر در هزینه صرفه جویی کنید.
اگر به فکر استفاده از ناودانی صنعتی به جای چوبی در کار بعدی خود هستید، این مقاله به شما کمک می کند، که با تمام ویژگی های استفاده از ناودانی های فلزی آشنا شوید. با مقایسه دو نوع چوبی و فلزی متوجه خواهید شد که سازندگان تمام تلاش خود را انجام داده اند تا این انتخاب شما از چوبی به فلزی، انتخابی نسبتاً ساده و منطقی باشد.
ناودانی های فلزی نیز مانند نبشی با اندازه های مختلفی تولید می شوند و سبک تر، صاف تر و یکنواخت تر هستند.اگر بخواهیم مقایسه ساده ای انجام دهیم باید گفت که ناودانی فولادی ارزانتر از چوب هستند، اصلا که شکافته نمیشوند یا ترک برنمیدارند و آنقدر سبک هستند که میتوانید 20 عدد از آنها را همزمان حمل کنید! اگر این ویژگیها به نظر شما خوب است، استفاده از نوع فولادی را برای پروژه بعدی خود حتما در نظر بگیرید.
جهت اطلاعات بیشتر به صفحه قیمت ناودانی مراجعه کنید.