وبلاگ

دسترسی سریع

به گزارش “توسعه فولاد آذرآذین” به نقل از روزگار معدن،عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: دخالت دولت و دستورالعمل‌های دولتی تعادل در بازار زنجیره فولاد را برهم زده و در سال‌های گذشته شاهد خام‌فروشی بوده‌ایم. در صورتی که دولت اجازه دهد مکانیزم بازار یعنی عرضه و تقاضا تعیین‌کننده قیمت‌های نهایی باشد، طبعا شاهد ایجاد تعادل در زنجیره فولاد خواهیم بود.

به نقل ازمعدن مدیا، سید رضا شهرستانی اظهارکرد: به طور کلی واحدهای تولیدی مجاز هستند که مازاد بر نیاز و مصرف محصولات خود را صادر کنند اما در بسیاری از کشورها به دلیل نیاز مبرم به مواد اولیه، تولیدکنندگان باید صادرات را با پرداخت عوارض انجام دهند. ضمن اینکه واردات مواد اولیه بدون عوارض انجام می‌شود. عکس آن نیز برای واردات محصولات نهایی، تعرفه‌های نسبتا سنگینی وضع می‌شود و در مقابل، صادرات محصولات نهایی آسان است.

وی افزود: در کشوری مانند ژاپن واردات مواد اولیه مانند سنگ آهن  و انرژی به آسانی و به وفور انجام می‌شود و در مقابل، مشاهده می‌شود این کشور یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان محصولات نهایی  صنعت فولاد است. در مورد کره جنوبی و آلمان نیز همین موضوع صدق می‌کند.

اعمال تعرفه بر صادرات سنگ آهن صحیح است

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران تاکید کرد: اعمال تعرفه بر صادرات سنگ‌آهن خام از سوی معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، یکی از معدود اقدامات صحیح این وزارتخانه در جهت جلوگیری از صادرات سنگ‌آهن و خام‌فروشی بوده است، البته شرایط ممکن است به مرور زمان تغییر کند و باید بررسی شود. بنابراین اعمال تعرفه با ملاحظات بین‌المللی و استفاده از تجربیات کشورهای پیشرفته در این زمینه صورت گرفته است.

شهرستانی اظهار کرد: تولیدکنندگان فولاد توقع داشتند با اعمال تعرفه بر صادرات سنگ‌آهن، حداقل قیمت محصولات سنگ‌آهنی و همچنین آهن‌اسفنجی کاهش یابد.

این در حالی است که عکس آن اتفاق افتاد و مرتبا قیمت محصولات سنگ آهنی بالا رفت. به نظر می‌رسد تعرفه‌های در نظر گرفته شده برای صادرات سنگ آهن کم بوده و چندان بازدارنده نیست.

وی خاطرنشان کرد: مقایسه سودآوری تولیدکنندگان سنگ‌آهن و تولیدکنندگان فولاد گویای سود چندبرابری تولیدکنندگان سنگ‌آهن است. به طور مثال، با وجود فروش قابل توجه مبارکه در سال‌های اخیر اما حاشیه سود این شرکت تنها ۲۰درصد بوده است. درباره سایر فولادسازان مانند شرکت فولاد خوزستان نیز همین موضوع صدق می‌کند.

این در شرایطی است که زنجیره تولید دو فولادساز یاد شده تقریبا تکمیل است و بسیاری از حلقه‌های زنجیره تولید را در اختیار دارند. در مقابل، حاشیه سود تولیدکنندگان سنگ آهن همواره بیش از ۵۰ درصد است.

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اذعان کرد: به نظر می‌رسد تعرفه‌های وضع شده برای صادرات سنگ‌آهن، بازدارندگی لازم را نداشته و باید  در این‌باره تجدید‌نظر شود اما هرچه به سمت محصولات نهایی زنجیره پیشرویم، میزان تعرفه کاهش یابد و یکسان نباشد. به طور مثال، تعرفه صادرات سنگ‌آهن ۳۰ درصد، صادرات کنسانتره، ۲۰ درصد، صادرات گندله ۱۵درصد و… به همین ترتیب تعرفه لحاظ شود، حتی شمش فولادی نیز نسبت به محصولات بعدی خام محسوب شده و دولت می‌تواند روی آن تعرفه بگذارد.

وی تصریح کرد: هرگز نمی‌توان تولیدکننده را از صادرات منع کرد اما باید دست آن را باز گذاشت تا بتواند با تکمیل زنجیره، نسبت به صادرات محصولات نهایی و دارای ارزش افزوده اقدام کند.

دخالت دولت در بازار با قیمت‌گذاری دستوری

شهرستانی ابراز کرد: مشکل اساسی که در حال حاضر در بخش معدن وجود دارد و تولیدکنندگان سنگ آهن نیز به آن اعتراض دارند، قیمت‌گذاری محصولات سنگ آهنی است. این امر نیز به سیاست‌گذاری دولت در زنجیره فولاد بازمی‌گردد.

دولت سعی دارد قیمت‌های خودرو و مسکن برای عموم مردم پایین نگاه دارد تا قدرت خرید داشته باشند، از این رو قیمت محصولات فولادی مانند میلگرد و تیرآهن را کنترل می‌کند، البته ورق فولادی نیز یک محصول پرمصرف است اما قیمت میلگرد برای ساخت‌وساز به ویژه مناطق محروم و روستایی بسیار مهم است. به همین دلیل، دولت روی قیمت میلگرد بیش از سایر محصولات فولادی حساس است. 

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران بیان کرد: دولت برای کنترل قیمت میلگرد و کاهش قیمت آن در بازار داخلی، دستورالعملی صادر کرده است مبنی بر اینکه تولیدکنندگان میلگرد باید ۶۰ درصد از تولیدات خود را در بازار داخلی از طریق بورس کالای ایران عرضه کنند.

با این وجود، به دلیل رکود کلی در ساخت‌وساز، مصرف میلگرد و محصولات فولادی در کشور ما کاهش یافته است. بعضا مشاهده می‌شود که عرضه محصولات فولادی بیش از تقاضای آن است. ضمن اینکه قیمت محصولات فولادی در کشور ما بعضا کمتر از قیمت‌های جهانی محاسبه می‌شود.

شهرستانی مطرح کرد: مشکلات یاد شده چندین آسیب به صنعت فولاد کشور وارد می‌کنند؛ نخست آنکه قیمت تمام شده فولادسازان نزدیک به قیمت تمام شده تولید است؛ به طوری که قیمت صادراتی شمش فولادی در کشور بعضا از قیمت میلگرد بالاتر می‌رود. آسیب دیگر این است که رقابت میان تولیدکنندگان میلگرد در کشور ما بسیار زیاد به نظر می‌رسد.

در کشورهای دیگر قیمت شمش با میلگرد تفاوت ۱۰ تا ۱۵ درصدی دارد، اما در ایران، قیمت شمش به قیمت جهانی میلگرد رسیده است. بعضا تولیدکنندگان میلگرد با بهای گزاف شمش را خریداری می‌کنند و حتی با حاشیه سود بسیار پایین به فروش می‌رسانند. ارزان‌فروشی شمش فولادی نسبت میلگرد نیز آسیب زیادی به صنایع پایین‌دستی وارد کرده است. برخی از کشورهای واردکننده شمش فولادی به بهانه مبارزه با دامپینگ، تعرفه‌هایی بر شمش فولادی کشور ما وضع کرده‌اند.

وی عنوان کرد: قیمت‌گذاری محصولات فولادی در کشور ما همواره به صورت ضریبی از قیمت شمش فولاد خوزستان و به صورت دستوری انجام می‌شود.

از آنجا که قیمت شمش فولاد خوزستان نسبت به قیمت‌های جهانی پایین‌تر است، طبعا قیمت محصولات سنگ‌آهن نیز به عنوان ضریبی از شمش فولاد خوزستان، دارای قیمت پایین‌تری نسبت به قیمت‌های جهانی خواهد داشت.

لزوم حاکمیت مکانیزم تقابل عرضه و تقاضا در بازار

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد تاکید کرد: اگر عرضه و تقاضا میان تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان بدون دستورالعمل و فشار، آزاد گذاشته شود و عرضه و قیمت نیز به صورت تصنعی محدود نشود، طبعا قیمت‌های داخلی به قیمت‌های بین‌المللی نزدیک‌تر خواهد شد و این امر نیز باعث می‌شود که بسیاری از مشکلات زنجیره برطرف شود.

به همین ترتیب می‌توان تعرفه‌های صادراتی را نیز تعدیل کرد. شهرستانی خاطرنشان کرد: زمانی کشور ما دومین واردکننده فولاد در دنیا بود و میزان واردات نیز به بیش از ۱۰ میلیون تن در سال می‌رسید. اکنون واردات به صادرات تبدیل شده و به همین میزان صادرات داریم. همچنین حدود ۳۵ میلیون تن ظرفیت تولید فولاد کشور است اما در امسال تولید فولاد حداکثر به ۲۷ تا ۲۸ میلیون تن خواهد رسید که علت کاهش تولید نسبت به ظرفیت، کمبود مواد اولیه است. علاوه‌براین، حدود 8میلیون تن ظرفیت خالی برای تولید آهن اسفنجی وجود دارد.  وی تصریح کرد: اگر سنگ‌آهن در کشور ما به محصول نهایی تبدیل شود، قطعا ارزش‌افزوده بیشتری برای صنعت فولاد کشور ایجاد می‌شود.

همچنین با تکمیل ظرفیت صنایع پایین‌دستی شاهد اشتغال‌زایی گسترده‌ای خواهیم بود. ضمن اینکه صادرات محصولات نهایی باعث خواهد شد کاهش صادرات نفت خام برای کشور جبران شود.

جهت خرید ،سفارش و صادرات انواع محصولات اعم از نبشی،ناودانی های سبک و سنگین(صنعتی) ،تیرآهن، ورق،میلگرد و … به صفحه محصولات مراجعه فرمایید و برای ثبت سفارش های خود اینجا کلیک کنید.

بیشتر بخوانیم

به خواندن ادامه دهید

سنگ آهن گران شد

رشد تقاضا سنگ‌‌‌آهن را گران کرد افزایش تقاضا برای سنگ‌‌‌آهن از سوی فولادسازان چینی و رشد بهای کنسانتره داخلی، عامل اصلی رشد نرخ سنگ‌‌‌آهن وارداتی به چین بود.به گفته منابع پلتس، کاهش تولید کنسانتره داخلی به دلیل افزایش نظارت‌‌‌های ایمنی بر معادن این کشور و رشد اندک حاشیه سود فولادسازان چینی زمینه افزایش بهای کنسانتره […]

0

بازگشت آرامش به بازار آهن

 بازار آهن تا حدود یک هفته بعد از راه‌اندازی مرکز مبادله ارز و طلای ایران به دلیل التهاب کاذبی که در بازار ارز ایجاد شده بود دچار رشد قیمت شد و بعضا نرخ‌ها از سوی دلالان و واسطه‌های بازار آهن به صورت لحظه‌ای تعیین می‌شد. اما با فروکش کردن قیمت در بازار ارز، آهن و […]

0

کاهش واردات محصولات فولادی در ایالات متحده

 به نقل از GMK، داده های منتشر شده توسط موسسه آهن و فولاد آمریکا (AISI) در روز دوشنبه (۲۷ فوریه) نشان داد شرکت های فولادی مستقر در ایالات متحده در ژانویه ۲۰۲۳، واردات محصولات فولادی را به ۲.۶۱ میلیون تن رساندند. این در حالی است که میزان محصولات فولادی وارد شده به ایالات متحده در […]

0

8 میلیارد دلار در آمد ارزی فولادی ها

ارزش محصولات تولیدی صنعت فولاد در کشور سالانه حدود ۱۸ میلیارد دلار است که حدود ۸ میلیارد دلار آن راهی بازارهای صادراتی شده و حدود ۱۰ میلیارد دلار آن در بازار داخلی عرضه می‌شود. درآمد ارزی ۸ میلیارد دلاری فولادی ها به گزارش آذر آذین، به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، رسول […]

0

پاسخگوی سوالات شما هستیم

سوالات شما توسط کارشناسان ما پاسخ داده میشود