آهن اسفنجی
خانه > آهن اسفنجی
آهن اسفنجی چیست ؟
طبق گفته و تحقیقاتی که انجام شده است، میتوانیم یک تعریف کلی و جامع از آهن اسفنجی برایتان بیان کنیم. آهن اسفنجی برای اولین بار حدود سال ۸۹ در کوره های القایی کشور ایران مورد استفاده قرار گرفت، به خاطر این امر در سالهای اولیه با وجود کیفیت های پایین و نزولی که داشت باز هم کمبود قراضه احساس نمیشد.
با وجود آن که کوره های القایی از کشورهای چین و هند خریداری شده بود؛ اما آنان نیز ایران را به این کار تشویق نمیکردند، برای اولین بار یکی از کارخانه های القایی یزد از آهن اسفنجی مصرف نمود؛ اما باز هم دیگر کارخانهها مدت زمان زیادی طول کشید از آن استقبال نمایند؛ زیرا مصرف آهن اسفنجی برخلاف دیگر ابزارها از جمله میلگرد، نبشی و ناودانی سنگین نتیجه منفی داشت.
اکثر استفاده کنندگان و تولید کنندگان تاثیر منفی آن را به خاطر عدم آشنایی مهندسان با شارژ مجدد می دانستند و معتقد بودند که فسفر و گوگرد آن در مقایسه با قراضه تحلیل، تعادل و آنالیز ذوب را به هم میریزد و ثالثاً آهن اسفنجی به کربن بالایی نیاز دارد.
اما امروزه به چشم خود می بینیم که حتی کارخانه های کوچک و متوسط فولاد نیز از آهن اسفنجی مصرف می نمایند و میتوانیم دلیل این امر را دسترسی آسان و مستقیم ایران به منابع طبیعی بدانیم.
اکنون که با تاریخچه آهن اسفنجی آشنا شدیم بهتر است که به سوال خود برگردیم و بار دیگر شرح دهیم که آهن اسفنجی چیست؟ به آهن اسفنجی، آهن احیای مستقیم DRI نیز گفته میشود. آهن اسفنجی یا همان آهن احیای مستقیم از اکسایش و کاهش مستقیم سنگ آهن به صورت آگلومره، خشته، گندله یا نرمهها به آهن توسط گاز احیایی یا کربن عنصری تولید شده از گاز طبیعی یا زغال سنگ به وجود میآید.
یک نمونه بارز آن گرم کردن سنگ آهن در یک کوره در دمای بالای ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد که به عبارتی ۱۴۷۰ تا ۲۱۹۰ در فارنهایت، در حضور احیا کننده گاز سنتز ترکیبی از هیدروژن و کربن مونوکسید است. بهتر است بدانید که بعد از احیا فلز سمی میشود.
آهن اسفنجی چه کاربردی در صنایع دارد؟
آهن اسفنجی چیست و کاربرد آن را در صنایع مختلف شرح دهید! چه کارخانههای به تولید آهن اسفنجی میپردازند؟ افراد بسیاری هستند که با مفاهیم و معنای اصطلاحات و واژه های صنعت فولاد و ابزارهای آن آشنا هستند و میدانند که هر محصول فولادی چگونه تولید شده و کاربرد هر کدام در چیست! آهن اسفنجی که شاید برخی از شما با آن آشنا باشید و برخی دیگر نام این واژه را برای اولین بار میشنوید؛ از احیای مستقیم سنگ آهن به دست آمده است.
بسیاری از افراد زمانی که برای اولین بار واژهای را میشنوند، دوست دارند در مورد کاربرد آهن تحقیق کنند و همچنین طی این تحقیقات در خصوص مزایا و معایب آن نیز بدانند. در مقاله و در ادامه مطالب قصد داریم؛ مفاهیم آهن اسفنجی، میلگرد، نبشی و ناودانی سنگین را به صورت کامل و جامع شرح دهیم تا کاربرد و نقش آنها را بشناسید.
کاربرد آهن اسفنجی
برای آن که با کاربرد آهن اسفنجی آشنا شوید؛ باید تاریخچه کلی آن را نیز بدانید، در مطلب قبلی تاریخچه ایرانی آن را ذکر نمودیم، اما در خصوص تاریخچه جهانی آن باید بیان کنیم که ساخت و تولید آهن اسفنجی، یکی از اولین روشهای به دست آوردن آهن در خاورمیانه و اروپا بوده است؛ اما در کشور چین ساخت کوره های انفجاری برای به دست آوردن آهن و چدن به ۵۰۰ سال پیش از میلاد باز میگردد. اکنون زمان آن رسیده است که کاربرد آهن اسفنجی را بشناسید.
آهن اسفنجی به خودی خود مورد استفاده قرار نمیگیرد؛ به عبارتی به صورت تنها برای صنایع سودمند نیست، اما مهندسان و کارخانه های تولید آهن اسفنجی، آهن اسفنجی را جایگزین مناسب و در خوری برای ضایعات آهن میشناسند، یعنی میتوانند درصد بالایی از مواد اولیه را به جهت فراهم کردن ذوب مورد نیاز واحدهای فولاد سازی به جای ضایعات از آهن اسفنجی استفاده کنند، پس به طور خلاصه باید بگوییم که مهم ترین و اولین کاربرد آهن اسفنجی استفاده از آن در کورههای القایی است که به احتمال ۵۰ درصد میتوان از آن به جای قراضه استفاده نمود.
از آهن اسفنجی صنعت چدن و فولادسازی نیز استفاده میشود، زیرا به دلیل آهن بالا و ترکیبات شیمیایی خاصی که موجب تولید فولاد محکم و با کیفیت میشود. و در آخر از آهن اسفنجی برای ساخت و تولید انواع شمش در کورههای قوس الکتریکی استفاده میشود که باعث بهره وری و بازدهی با کیفیت شمش میگردد.
ناگفته نماند که از آهن اسفنجی در صنعت اسلحه و ابزارهای آهن به دلایلی که قبلتر نیز ذکر نمودیم استفاده میشود، اما مانند هر ابزار دیگری در کنار داشتن کاربردهای فراوان و مزایای بیشمار، از خطراتی نیز برخوردار است که میتوانیم به مواردی همچون توانایی اکسیداسیون، زنگ زدگی و اشتعال پذیری بالا در حالت خمیری اشاره کنیم.
مزایای آهن اسفنجی
بسیاری از تولیدکنندگان آهن در این روزگار، ترجیح میدهند تا فولاد و آلیاژهای فولادی را مستقیما از آهن اسفنجی تهیه کنند. آهن اسفنجی نسبت به قراضه آهن ها، مزایای بیشتری دارد. اما قراضه آهن در کوره احیایی در هنگام عملیات اکسایش و تولید ورق فولادی، نیتروژن بیشتری ایجاد میکند و ورق فولادی را با درصد عیار پایین تری تولید می کند. در اینجا به ذکر برخی از مهم ترین مزایای آهن اسفنجی می پردازیم:
- درصد خلوص آهن در آهن اسفنجی ۹۵ درصد می رسد. از این رو به دلیل نداشتن ناخالصی های زیاد استفاده از آن خیلی راحت تر از قراضه آهن است.
- آهن اسفنجی به دلیل مصرف کم انرژی و آب به هنگام ذوب کردن، بسیار مقرون به صرفه تر از مواد اولیه دیگر است.
- به هنگام ذوب شدن میزان کمی نیتروژن در محتوای خود دارد و به همین جهت محصولاتی که از آن تولید می شوند کیفیت بهتری خواهند داشت.
- آهن اسفنجی به راحتی نگهداری می شود و جابجایی و حمل آن نیز آسان است.
- استفاده از آهن اسفنجی در کوره های ذوب، خطر انفجار به دلیل وجود ناخالصی را ندارد.
- به هنگام تولید، اکسیژن کمی را برای تولید شدن، استفاده میکند.
- مهمترین مزایای استفاده از این نوع گندله متخلخل عدم خراب شدن دیواره کوره است.
- کیفیت محصولات ریخته گری شده با آهن اسفنجی، به دلیل انسجام و عدم داشتن عناصر سمی بسیار زیاد است.
- عملیات متالوژی و ذوب آن به دلیل عدم نیاز به فیلتراسیون به راحتی انجام می پذیرد و به تبع آن عملکرد کوره ها به خوبی انجام خواهد گرفت.
معایب آهن اسفنجی
آهن اسفنجی یا همان گندله متخلخل علاوه بر اینکه مزایای فراوانی دارد، برخی از معایب را هم برای استفاده کردن دارد. در اینجا برخی از این معایب را ذکر میکنیم:
- آهن اسفنجی برای اینکه وارد چرخه تولید ورق و آلیاژهای فولادی شود، باید مراحل زیادی را پشت سر بگذارد. اما قراضه های آهن این دردسر را ندارند.
- چون مراحل تبدیل آهن اسفنجی به فولاد زیاد است، محصولات متنوع با ترکیبات متنوعی در حین تولید، ایجاد میشود.
- گندله های ایجاد شده در مراحل مختلف تولید فولاد، با درجه دمای مشابه ذوب نمیشوند و این، کمی دردسر زاست.
کارخانه تولید آهن اسفنجی
به بخش مهم مقاله رسیدیم؛ زیرا هر چقدر با معنا و کاربرد ابزارها آشنا باشیم و حتی از قیمت محصولات نیز به صورت ثانیهای و لحظهای باخبر شویم اگر نتوانیم کارخانه معتبری را برای خرید محصول پیدا کنیم تمام اقداماتی که انجام میدهیم بیفایده است. در این بخش از مقاله میخواهیم تعدادی از کارخانه های تولید آهن اسفنجی را طبق درخواست های شما معرفی کنیم، تا پیش از خرید بتوانید کیفیت و قیمت آن ها را در باب قیاس بگذارید و بهترین تصمیم را بگیرید تا بعدها دچار پشیمانی نشوید.
کارخانه تولید آهن اسفنجی فولاد مبارکه: اولین کارخانه در تولید آهن اسفنجی فولاد مبارک است؛ زیرا بزرگترین و معتبرترین کارخانه تولید آهن اسفنجی در کشور ایران میباشد. کارخانه فولاد مبارکه هم اکنون ۲۰ درصد سهام بازار ورقهای تخت فولادی را در منطقه به نام خود اختصاص داده است و نکته مهمتر آن که ظرفیت تولید کارخانه 4,11 میلیون تن میباشد.
کارخانه فولاد گهر سیرجان: کارخانه فولاد کاویان گهر سیرجان، کنسانتره و گندله ساخت و تولید میکند. شرکت کاویان گهر توانسته با فراهم کردن تجهیزات پیشرفته در خطهای تولید کارخانه، کیفیت محصولات خود را بهبود دهد.
کارخانه اسپاد فولاد آسیا: یکی دیگر از کارخانههای معروف و معتبر ایران در تولید آهن اسفنجی کارخانه اسپات فولاد آسیا میباشد. کارخانه فولاد اسپاد با خرید و فروش مواد اولیه مرتبط با صنعت فولاد نقش مهم و تاثیر بسزایی در تولید کنسانتره و گندله دارد.
کارخانه ساینا فولاد گلپا: کارخانه ساینا فولاد در زمینه تولید آهن اسفنجی سابقه ۲۵ ساله و در استخراج صنعت معدن نیز نقش مهم و حیاتی برای کشور ایران دارد و همچنین یکی از تامین کنندگان تولید فروآلیاژ و شمش به شمار میآید.
شرکت فولاد رهنمون صنعت: شرکت فولاد رهنمون صنعت نیز مانند شرکت فولاد گهر سیرجان، در تولید کنسانتره و گندله در سالهای اخیر فعالیت خود را آغاز نمود، در سالهای اول اقدام به تولید آهن ساختمانی و صنعتی نمود اما در حال حاضر بخش مخصوصی برای تولید آهن اسفنجی دارد.
کارخانه فولاد اردکان: این کارخانه نیست یکی از کارخانههایی میباشد که کنسانتره و گندله تولید میکند و در تولید آهن اسفنجی نیز فعالیت گسترده دارد و البته کارخانه فولاد اردکان نیاز داخلی بسیاری از کارخانههای فولاد را تامین میکند. در خط تولید کارخانه فولاد اردکان کنسانتره گندله سازی ذوب فولاد و نورد به تولید میرسد.
کارخانه فولاد برتر پارسیان: کارخانه فولاد برتر یکی از معروفترین کارخانههای فولاد میباشد و معروفیت آن به دلیل تامین کننده بودن مواد اولیه صنعت فولاد میباشد.
خرید آهن اسفنجی
این مقاله تنها برای علاقمندان به این مفاهیم نوشتن و بارگذاری نشده است؛ هدف ما آگاهی و آشنا نمودن اشخاص با کاربردها و قیمتهای آهن اسفنجی میباشد؛ احتمال دارد افرادی مقاله را مطالعه کنند که در حال پرسجو برای خرید آهن اسفنجی هستند، به همین خاطر در ادامه قصد داریم در خصوص خرید آهن اسفنجی نکاتی را متذکر شویم تا بدانید در زمان خرید آهن اسفنجی چه اقداماتی را باید انجام دهید.
آهن اسفنجی را میتوانید از فروشگاهها و کارخانههای تولید آهن خرید کنید، در ادامه مطالب، مقاله را با معرفی کارخانههای تولید آهن اسفنجی در تمام نقاط و مناطق کشور و همچنین ذکر قیمت آهن به پایان خواهیم رساند.
خرید آهن اسفنجی یکی از بحث برانگیزترین موضوعات در زمینه تولید آهن و ورق های فولادی و آلیاژ است. شرکت ها عمدتا ممکن است برای خرید آهن اسفنجی با مشکلاتی رو به رو باشند. شرکت های تولید فولاد و آلیاژ، مجبور هستند آهن اسفنجی مورد نیاز خود را از سایر شرکت ها خرید کنند. خرید آهن اسفنجی با قیمت روز و مطابق با قیمت فروش جهانی پیش میرود.
برخی از شرکتها و کارخانجات تولید فولاد و ورقه های گرم فولادی، آهن اسفنجی خود را تولید میکنند. در واقع این خیلی به صرفه است که شرکت های تولید ورق های فولادی و آلیاژ، سنگ آهن را بخرند و در کوره های القایی خود، آن را به آهن اسفنجی تبدیل کرده و سپس در بخش تولید فولاد، آلیاژ فولاد بسازند. اما در بسیاری از شرکت های فولاد، این اتفاق رخ نمیدهد.
در حال حاضر، بسیاری از شرکت های تولیدی آهن اسفنجی، این محصول را از طریق وب سایتهای اینترنتی به فروش میرسانند. در این سایتها میتوان قیمت خرید آهن اسفنجی و فروش آن را به طور مستقیم استعلام کرد و سپس اقدام به معامله کرد.
فرآیند تولید آهن اسفنجی با استفاده از منابع گازی و زغال سنگ
برای تولید آهن اسفنجی در کارخانجات تولید فولاد، میتوان سنگ آهن درون کوره را با دو روش احیا کرد. این دو روش شامل موارد زیر است:
- روش احیا با ذخایر گازی Gas based
- روش احیا با ذخایر زغال سنگ Coal based
در کشورهای مختلف تولید فولاد، میتوان از هر کدام از این ذخایر برای القا استفاده کرد که به میزان ذخایر موجود و در دسترس ارتباط دارد. در کشور ایران،با توجه به وجود ذخایر اعظم گاز طبیعی، در کارخانجات فولاد خوزستان و فولاد مبارکه، از گاز برای القا سنگ آهن استفاده میشود.
بریکت آهن اسفنجی چیست؟
بریکت آهن اسفنجی، به خرده های آهن، گرد و غبار زغال سنگ یا مواد ترکیبی نظیر آهن اسفنجی یا خاک آهن و پلیسه تشکیل شده است. بریکت آهن اسفنجی شبیه به قالب های فشرده شده آهن اسفنجی است
بریکت آهن اسفنجی به دلیل داشتن شکل و قالب خاص، و همچنین به خاطر کارایی و ذخیره سازی راحت تر، و حمل و نقل ساده، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. تا جایی که صنعت بریکت سازی در کشور و صنایع فولادی، در حال توسعه یافتن است.
ترکیب شیمیایی (فرمول شیمایی) آهن اسفنجی
عیار | ترکیب |
---|---|
86-85.9% | Fe (total) |
Min 90% | Fe (metallization) |
78.5-82% | Fe (metal) |
1.3-2% | C |
Max 0.01% | S |
Max 0.1% | P |
Max 5.5% | SiO2 |
Max 1% | Al2O3 |
با ما در ارتباط باشید!
- ۰۲۱-۸۸۱۷۱۰۰۶-۷