به گزارش “توسعه فولاد آذرآذین” به نقل از روزگار معدن به نقل از ایرنا، صنعت مادر فولاد ، امروز نقطه اتکای صنایع پاییندستی است و در دولتهای یازدهم و دوازدهم آنچنان ارتقای جایگاه یافته که علاوهبر اینکه در خاورمیانه حرف اول را میزند، در جمع ۱۰کشور برتر تولیدکننده نیز قرار گرفته است.
تازهترین گام برای توسعه صنعت فولاد ایران، افتتاح طرحهای توسعهای واحد تولید آهناسفنجی و واحد تولید گندله آهن مجتمع فولاد و ذوبآهن پاسارگاد شهرستان کوار فارس که در وزدهم تیرماه جاری (پنجشنبه گذشته) به شیوه ویدئو کنفرانس با فرمان رئیسجمهوری انجام شد.
قرار است از 4واحد مجتمع فولاد و ذوب آهن پاسارگاد کوار که 3واحد آن به بهرهبرداری رسیده، واحد کنسانتره آن تا پایان امسال به بهرهبرداری برسد.
امروز ایران با تولید حدود ۲۸میلیون تن فولاد (براساس کارنامه پارسال) و صدور بیش از ۱۰میلیون تن جایگاهی قابل اتکا دارد.
بررسی کارنامه فعالیت صنعت فولاد گویای عمر افزونبر 5دهه است، اما جهش این صنعت در دوره 1398- ۱۳۹۲ رقم خورد و اکنون نیز در چارچوب سند چشمانداز ۱۴۰۴ حرکت روبهجلو تداوم دارد.
برآورد شده در قالب سند یاد شده ظرفیت فولاد به ۵۵میلیون تن برسد و جایگاه جهانی نیز از رتبه دهم به هفتم ارتقا پیدا کند.
بررسیهای انجام شده گویای آن است که عمده تولیدکنندگان فولاد در خاورمیانه کشورهای ایران، عربستان، امارات و قطر هستند که سهم کشورمان با تولید حدود ۲۵میلیون تن در سال۲۰۱۸ افزونبر ۶۹درصد ثبت شد.
وزارت صنعت، معدن و تجارت در ارتباط با مجموع تولید فولاد سال گذشته رقم ۲۸میلیون تن را اعلام کرد و برای امسال انتظار میرود ۲۸تا ۳۰میلیون تن محقق شود.
آمارهای مورد بررسی حاکی از آن است که کشور عربستان با ۱۵درصد تولید فولاد، امارات با ۹درصد و قطر با 7درصد با فاصله بسیار زیاد در منطقه پشتسر ایران قرارگرفتهاند.
براساس مطالعات طرح جامع فولاد کشور، ایران، عربستان و امارات با وجود اینکه بزرگترین تولیدکنندگان فولاد در خاورمیانه به شمار میآیند، بالاترین آمار مصرف فولاد را به خود اختصاص دادهاند.
دادههای مورد بررسی نشان میدهد که 3کشور ایران، عربستان و امارات بیش از ۷۰درصد سهم مصرف فولاد را در این منطقه دارند.
ایران ۳۸درصد مصرف، عربستان ۲۱درصد، امارات ۱۵درصد را دراختیار دارد. سپس عراق با ۶درصد و سایر کشورها در مجموع با ۲۰درصد قرار گرفتهاند.
پیشینه صنعت فولاد نشان میدهد در سالهای آغازین دهه۹۰ ایران از یک کشور واردکننده که سالانه 5تا 7میلیون تن فولاد وارد میکرد، اکنون به عنوان صادرکننده سهم متمایزی را به خود اختصاص داده است. پیشبینی شده براساس سند چشمانداز ۱۴۰۴ ایران حداقل ۱۵ میلیون تن صادرات فولاد داشته باشد و این مهم با شرایط کنونی تولید دور از انتظار نیست.
موضوع صادرات فولاد در سال گذشته بالاترین میزان و رکوردگونه به شمار میرود و رقم بیش از ۱۰میلیون تن است.
این رقم در بیش از 5دهه گذشته بیشتر بسان یک رویا بود، اما براساس سیاستهای توسعهای این مهم به عنوان یک واقعیت محقق شده است.
صادرات در سال ۹۹ هم تداوم دارد و تداوم این رویه مهم نیازمند حمایتهای دولت دوازدهم است که تاکنون از این صنعت پشتیبانی کرده است.
طرحهای توسعهای واحد تولید آهناسفنجی و واحد تولید گندله آهن مجتمع فولاد و ذوبآهن پاسارگاد از 4واحد تشکیل شده که واحد تولید شمش فولادی آن با ظرفیت ۱.۵میلیون تن و سرمایهگذاری ۶۹میلیون یورو و ۱۵۰میلیارد تومان در سال۱۳۹۲ به بهرهبرداری رسید و اشتغال یکهزار و ۱۰۳نفر به صورت مستقیم و ۱۲هزار نفر به صورت غیرمستقیم به دنبال داشت.
واحد دوم آن شامل واحد آهناسفنجی با ظرفیت تولید ۱.۸ میلیون تن و سرمایهگذاری ۱۳۹میلیون یورو و ۱۹۹ میلیارد تومان است که عملیات اجرایی این واحد در فروردین۱۳۹۶ آغاز و ۱۹تیر۹۹ به بهرهبرداری رسید و میزان اشتغال در این واحد، یکهزار و ۸۷۰نفر به صورت مستقیم و بیش از ۲۰هزار نفر به صورت غیرمستقیم برآورد شده است.
واحد سوم و چهارم این مجتمع واحد گندلهسازی و کنسانتره است که ظرفیت گندلهسازی ۳.۵میلیون تن و ظرفیت کنسانتره ۲.۵میلیون تن است.
میزان سرمایهگذاری برای راهاندازی این واحدها ۱۴۱میلیون یورو و ۲۰۰میلیارد تومان است.
عملیات اجرایی این واحدها نیز در فروردین ماه ۱۳۹۶ آغاز شد و ۱۹تیر۹۹ واحد گندلهسازی آن به بهرهبرداری رسید. اکنون در ارتباط با واحد کنسانتره نیز تمام طرحهای مهندسی، انجام شده و تجهیزات و ماشینآلات از خارج از کشور وارد شده است.
صنعت فولاد نیازمند چرخه تکمیلی زنجیره است که از معدن آغاز و تا خطوط حملونقل ریلی و جادهای و بندر برای بازارهای صادراتی تداوم دارد.
بنابراین ضعف و نقصان هریک میتواند بر ناکارآمدی بقیه تاثیرگذار باشد و محصول به بار ننشیند.
امروز در چارچوب سند چشمانداز میزان نیاز سنگآهن افزونبر ۱۶۲ میلیون تن برآورد شده، اما این مهم پایان کار نیست، گندلهسازی و آهناسفنجی هم باید همسویی خود را در چرخه داشته باشد. حمایتهای مستمر دولت در شرایط تحریم بیش از هر زمان به عنوان ابزار کارآمد و موثر مورد نیاز است و تصمیمات برآمده از نشستهای مشورتی با اهل حرفه و تلاشگران این صنعت میتواند ضمانت اجرایی خود را به دنبال داشته باشد.
جهت خرید ،سفارش و صادرات انواع محصولات اعم از نبشی،ناودانی های سبک و سنگین(صنعتی) ،تیرآهن، ورق،میلگرد و … به صفحه محصولات مراجعه فرمایید و برای ثبت سفارش های خود اینجا کلیک کنید.