آهن و فولاد در کنار مصالحی همچون بتن، از پرکاربردترین مصالح در صنعت ساختمانسازی هستند و میتوانند به شکل سطح مقطعهای مختلفی همچون تیر آهن، پروفیل، ورق، میلگرد، ناودانی، نبشی و … به کار بروند. نبشیها یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی هستند که در این صنعت و در بخشیهای مختلف ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند. نبشی همچون انواع مصالح و متریال های دیگر بر اساس فاکتورها و پارامترهای مختلفی دسته بندی میشود. در ادامه مطلب به بررسی و معرفی انواع نبشی، ویژگیها و کاربردهای آنها در صنعت ساختمانسازی پرداخته میشود.
نبشی چیست؟
نبشی (Angle ) که نام از واژه فارسی نبش (کنج و گوشه) گرفته شده است در حقیقت یک سطح مقطع فولادی است که از دو ضلع عمود بر هم تشکیل میشود. نبشیها را با حروف V و L نشان میدهند بهگونهای که اگر طول دو بال نبشیها با هم برابر باشند با حرف V و اگر طول دو ضلع نبشی متفاوت باشد نبشی بال نامساوی خواهد بود و با حرف L نشان داده میشود.
معرفی انواع نبشی
همانطور که گفته شد نبشی یک سطح مقطع فولادی پرکاربرد است و همانند انواع مصالح ساختمانی دیگر میتواند بر اساس فاکتورها و پارامترهای مختلفی دسته بندی شود به همین دلیل از تنوع بالایی برخوردار است. انواع نبشیها بر اساس فاکتورهای مختلف به شرح زیر میباشند:
انواع نبشیها از نظر جنس
هرچند که نبشیهای مورد استفاده در صنعت ساختمانسازی از جنس فلز و فولاد هستند اما به صورت کلی نبشیها میتوانند از انواع مواد مختلف تولید شوند.
- نبشیهای آلومینیومی وزن کمی داشته و در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارند اما میتوانند قیمت زیادی داشته باشند. این نبشیها بیشتر در نما و سقفهای کاذب ساختمان به کار میروند.
- نبشیهای استیل در برابر خوردگی مقاومت بالایی داشته و بیشتری در صنایع غذایی و شیمیایی به کار میروند و قیمت بالایی دارند.
- نبشیهای MDF که تنوع بالایی از نظر طرح و رنگ داشته و در برابر رطوبت و خوردگی بسیار مقاوم میباشند و بیشتر در دکوراسیون داخلی ساختمان به کار میروند.
- نبشی فولادی که تنوع زیادی داشته و از مقاومت بالایی برخوردار است و بیشتر در سازههای فلزی و ماشینآلات به کار میرود.
- نبشیهای پلاستیکی که قیمت و وزن کمی داشته و بیشتر در قفسهها و نردهها به کار میرود.
- نبشی گالوانیزه که در برابر خوردگی بسیار مقاوم بوده و در سازههای فلزی و محیطهای مرطوب به کار میرود.
مطلب مرتبط: نحوه اجرای سقف با نبشی
انواع نبشی بر اساس روش ساخت
از نظر نحوه تولید نیز نبشیها میتوانند انواع مختلفی داشته باشند. به صورت کلی این مقاطع به دو روش پرسی (روش نورد گرم) و فابریک (روش نورد سرد) تولید میشوند.
نبشی فابریک به روش نورد گرم شمش فولادی تولید شده و از استحکام و کیفیت بالایی برخوردار است و قیمت بالایی نیز دارد.
نبشی لقمهای که از پرس ضایعات ورقهای فولادی تولید شده و در برابر خوردگی مقاومت خوبی داشته و از قیمت کم و تنوع بالایی برخوردار است هرچند که کیفیت و استحکام کمی دارد و بیشتر در مصارف غیر سازهای کاربرد دارد.
نبشی پرسی که از رول فرمینگ ورق سیاه تولید شده و میتواند مصارف ساختمانی با بارهای سبک داشته باشد و از قیمت مناسبی برخوردار است.
نبشی گالوانیزه که از گالوانیزه کرده نبشی فابریک ساخته شده و مقاومت بالایی در برابر خوردگی داشته و قیمت بالایی نیز دارد. این نبشی در محیطهای خورنده و مرطوب عملکرد خوبی دارد.
انواع نبشی بر اساس شکل ظاهری
از نظر شکل ظاهری و ساختار نیز نبشیها میتوانند تنوع بالایی داشته باشند و هر کدام ویژگیها وکاربردهای متعددی خواهند داشت. همانطور که گفته شد نبشیها در کل به دو دسته بال مساوی و بال نامساوی تقسیم میشوند اما میتوانند انواع دیگری نیز داشته باشد.
نبشی اسپیرال که در اصل نوعی نبشی بال مساوی است که به صورت مارپیچ خم شده و قیمت بالایی دارد و در ستونهای باربر و شمعهای فلزی به کار میرود.
نبشی بال مساوی که دارای دو بال با ضخامت و طول مساوی بوده و در برابر کشش و فشار مقاومت بالایی دارد. این نبشی در تیرچهها، ستون و خرپاها به کار میرود.
نبشی بال نامساوی که دارای دو بال با ضخامت و طول نابرابر بوده و از تنوع بالایی از نظر سایز برخوردار است و در برابر کشش و فشار مقاومت بالایی دارد. این نبشیها در قابهای فلزی، پلها و … کاربرد بیشتری دارند.
نبشی مشبک که نوعی نبشی بال مساوی با سوراخهای متعدد است و وزن کم و قیمت مناسبی دارد و در قفسههای فلزی، نردهها و … به کار میرود.
انواع نبشی از نظر استاندارد
نبشیهای معمولی و نبشی صنعتی از نظر استانداردهای تولید نیز میتوانند تنوع بالایی داشته باشند. در اصل این سطح مقطعها میتوانند بر اساس استانداردهای DIN EN 10056، ASME S1-36، ASTM A 36، Gost 8240 و Gost 8510 تولید شده و تنوع بالایی داشته باشند.
انواع نبشی از نظر سایز و اندازه
در معرفی انواع نبشی میتوان به اندازه و ابعاد آنها نیز اشاره داشت. این محصولات نیز همانند تیرآهن، پروفیل، ناودانی و … میتوانند بر اساس سایز و ابعاد تنوع بالایی داشته باشند. از جمله انواع نبشیها از نظر سایز میتوان به نبشیهای 25*25، 30*30، 40*40، 45*45، 50*50، 60*60، 70*70، 75*75، 80*80، 100*100 و 120*120 و … اشاره کرد.
از نظر ضخامت نیز نبشیها میتوانند تنوع بالایی داشته باشند و در ضخامتهای میلیمتری و سانتیمتری تولید شوند.
کاربردهای اصلی نبشی
نبشی به عنوان یکی از کاربردیترین متریال های ساختمانی میتواند کاربردها و استفادههای متعددی داشته باشد. از جمله مهمترین کاربردها و استفادههای این سطح مقطع میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- استفاده در تولید چارچوب در و پنجره
- استفاده در اجرای سقفهای کاذب و نماهای داخلی و خارجی ساختمان
- استفاده در اتصال تیرآهن به بیمها در ساختمان
- استفاده در مهار دیوارها و دیوارکشی ساختمان
- ساخت ستون و خرپا و ساخت قفسههای آهنی
- ساخت پایه برای تجهیزات مختلف
- ساخت ساپورت لوله در نیروگاهها و پتروشیمیها و سینیهای کابل برق
نبشیهای علاوه بر صنعت ساختمانسازی میتوانند کاربردهای متعددی در صنایع دیگری همچون ماشینآلات کشاورزی ، خودروسازی، هواپیماسازی، کشتیسازی، غذا و دارو، پتروشیمی، ساخت اسکله و بنادر، ساخت مبلمانهای فلزی شهری و آلاچیق، ساخت انواع چارچوب و قاب، تولید مبلمان و صنایع چوبی، مجسمهسازی و محصولات دکوراتیو (نبشیهای PVC، آلومینیوم و MDF)، صنایع بستهبندی، ساخت دکلهای مخابراتی، ساخت دیگهای بخار، کابینت سازی، ساخت کرکرهی نورد داشته باشند.
قیمت نبشی
تنوع و تعدد بالای نبشیها باعث میشود که این سطح مقطعها نیز قیمتهای مختلفی داشته باشند. از جمله مهمترین فاکتورهای موثر در قیمت نبشیها میتوان به جنس، سایز و ابعاد، نوع نبشی، نحوه تولید، کاربردها، استانداردها تولید، نرخ ارز و نوسانات، برند و شرکت سازنده و … اشاره کرد. فولاد آذر آذین به عنوان یکی از بهترین شرکتهای عرضهکننده نبشیها، این مصالح را با بالاترین کیفیت و مناسبترین قیمت عرضه میکند و افراد میتوانند در کوتاهترین زمان محصولات مورد نظر خود را خریداری کنند.
بیشتر بخوانید: کاربرد نبشی در دکوراسیون داخلی
جمعبندی
نبشی قطعهای است که از دو ضلع عمود برهم ساخته شده و کاربردهای متعددی دارد. نبشیها بر اساس شکل ظاهری، نحوه تولید، طراحی و ساختار، ابعاد و اندازه، جنس، وزن، استانداردهای تولید و … دسته بندی شده و هر کدام ویژگیهای مختلفی دارند و میتوانند در بخشهای مختلفی از ساختمان به کار بروند.