ناودانیها از جمله مقاطع فولادی U شکلی هستند که زیرمجموعه پروفیلهای باز به شمار میروند و میتوانند بر اساس فاکتورها و پارامترهای مختلفی دستهبندی شده و کاربردهای متعددی داشته باشند. یکی از مهمترین فاکتورهای دستهبندی ناودانیها، نوع کاربردها و وزنی است که دارند و بر همین اساس به دو دسته اصلی سبک و سنگین تقسیم خواهند شد. هر کدام از این ناودانیها نیز میتوانند انواع مختلفی داشته و هر کدام از ویژگیها، خواص، قابلیتها و کاربردهای خاصی برخوردار باشند. در ادامه این مطلب از فولاد آذر آذین به بررسی و معرفی انواع ناودانی سبک و کاربردهای آنها در صنعت ساختمانسازی پرداخته میشود.جهت کسب اطلاعات تکمیلی می توانید مقاله ” کاربرد ناودانی در ساختمان سازی “را مطالعه کنید.
ناودانی سبک چیست؟
همانطور که گفته شد در حقیقت ناودانی (Channel beam) یک سطح مقطع U شکل است که از یک سطح افقی به نام جان و دو سطح عمودی با نام بال تشکیل شده است. مقاومت در برابر تنشهای فولادی، اشغال فضای کم، تحمل در برابر ضربه و کارآمد بودن در طولانیمدت، سرعت نصب بالا در ساختمانها، کم بودن وزن اسکلت فلزی و … از مهمترین ویژگیهای این سطح مقطع به شمار میروند. ناودانیها میتوانند بر اساس استانداردهای مختلفی همچون استاندارد فرانسه NF A 45-255، استاندارد DIN EN ISO 12944-3 و استاندارد UNP و UPE و … تولید شوند.
ناودانی سبک یک از انواع ناودانیها است که بر اساس جدول اشتال و پارامترهای آن تولید شده و در ابعاد و اندازههای مختلفی عرضه خواهد شد. به صورت کلی ناودانیهای سبک از ویژگیها و مشخصات منحصربهفردی برخوردارند که مهمترین آنها شامل ابعاد و وزن کمتر، قیمت پایینتر، استانداردهای تولید متفاوت، کاربردهای متنوع و … هستند.
انواع ناودانی سبک و کاربردهای آنها
همانگونه که از نام آنها مشخص است ناودانیهای سبک برخلاف ناودانیهای سنگین از وزن کمتری برخوردار بوده و میتوانند کاربردهای متفاوتتری داشته باشند. این ناودانیها همانند انواع سطح مقطعهای فولادی بر اساس فاکتورهای مختلفی همچون سایز، ضخامت، شکل ظاهری، وزن، کاربرد و … دستهبندی میشوند و استفادههای صنعتی و غیر صنعتی متعددی خواهند داشت.جهت معرفی انواع ناودانی از جمله رایجترین ناودانیهای سبک و کاربردی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
ناودانی سبک ساده
ناودانیهای ساده یکی از انواع ناودانیهای سبک هستند که از یک سطح صاف و بدون سوراخ برخوردار بوده و میتوانند به سادگی تولید شوند. این ناودانیها به دلیل ویژگیهای ساختاری خود میتوانند در بسیاری از سازهها مانند پلها به کار بروند. از مهمترین کاربردهای ناودانی ساده در ساختمانسازی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- ساخت اسکلتهای فلزی ساختمانی
- ساخت ستون و یا اتصال آنها به همدیگر
- ساخت چهارچوبهای در و …
ناودانی سبک مشبک
ناودانیهای مشبک از جمله ناودانیهای سبکی هستند که بر اساس استانداردهای UPE و UPN در سایز و ابعاد مختلفی تولید میشوند و بارزترین ویژگی و شاخصه آنها داشتن سوراخهای متعدد میباشد. این سوراخها میتوانند منجر به کاهش وزن چشمگیر این ناودانیها شوند به همین دلیل میتوانند کاربردهای متعددی داشته باشند. از مهمترین کاربردهای ناودانیهای سبک مشبک میتوان به مواردی همچون ساخت سازههای سبک، ساخت قفسههای مختلف، ساخت پارتیشنهای فلزی، اجرای سقفهای کاذب ساختمانی و … اشاره کرد.
ناودانی سبک اروپایی
ناودانیهای اروپایی نیز از انواع ناودانی سبک به شمار میروند که بالهای آن به صورت شیبدار ساخته میشود و معمولاً وزن بالاتری نسبت به ناودانیهای ساده و مشبک دارد. این ناودانیها میتوانند وزن و فشار بیشتری تحمل کنند و از ماندگاری و مقاومت بالاتری برخوردارند به همین دلیل کاربردهای متعدد و بیشتری دارند. از مهمترین کاربردهای این ناودانیها میتوان به مواردی همچون ساخت اسکلتهای فلزی صنعتی، ساخت انواع قابهای فلزی، ساخت پلها، ساخت چهارچوبهای بزرگ و … اشاره داشت.
ناودانی UPE
این ناودانی نیز از جمله انواع ناودانی سبک به شمار میرود که دارای یک جان اصلی به شکل U و دو بال موازی و یکسان در هر طرف جان است. از مهمترین ویژگیهای این ناودانی میتوان به مواردی همچون بالهای موازی و صاف، وزن پایین، توزیع بار یکنواخت، مقاومت بالا و … اشاره کرد به همین دلیل در پروژههایی که نیازمند اتصالات دقیق و یکنواخت هستند میتواند بسیار کاربردی باشد. از مهمترین کاربردهای این ناودانی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- ساخت پلها
- ساخت ستونها و اسکلتهای سازه
- ساخت قابهای فلزی
- ساخت انواع سازههای صنعتی و تحتفشار و …
ناودانی سبک UPN
ناودانی UPN (European Standard U Channel) در اصل ناودانیهای استاندارد اروپایی هستند و یک نوع پروفیل فولادی با بالهای شیبدار (بالهای مخروطی شکل) میباشند که مطابق با استاندارد اروپایی DIN 1026-1 تولید میشوند. این ناودانی در مقایسه با ناودانیهای UPE وزن بیشتری دارد اما میتواند ویژگیهایی همچون ظاهر U شکل، استحکام بالا، بالهای شیبدار و … داشته باشد.
از مهمترین کاربردهای این ناودانی سبک میتوان به مواردی همچون ساخت سازههای صنعتی، اجرای پروژههای سنگین و تحتفشار، ساخت پل، ساخت ستونهای ساختمان، ساخت قاب و چهارچوبهای مختلف و حتی ساخت ماشینآلات صنعتی اشاره کرد.
ناودانی سبک پرسی
ناودانیهای پرسی یکی از دیگر از انواع ناودانی سبک به شمار میروند که فرآیند تولید متفاوتی داشته و از پرس کردن ورقههای فولادی تحتفشارهای بالا ایجاد میشوند. این ناودانیها میتوانند ویژگیهای متعددی داشته باشند اما بارزترین آنها ضخامت پایین گوشههای آنها است. از مهمترین ویژگیهای این نوع از ناودانیهای سبک میتوان به مواردی همچون ساخت چارچوب درب و پنجرههای ساختمانی، اجرای نمای ساختمان، ساخت پل؛ ساخت پارتیشنبندیهای مختلف و …اشاره کرد.
ناودانی آلومینیومی، گالوانیزه، استنلس استیل
علاوه بر آلیاژهای فولادی، تعداد از ناودانیهای سبک از مواد مختلفی همچون آلومینیوم، استیل و … تولید میشوند به همین دلیل میتوانند ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی داشته باشند که مهمترین و بارزترین آنها وزن پایین و کم آنها است. ناودانیهای آلومینیومی و استیل از تنوع بالایی از نظر شکل ظاهری، سایز، ضخامت و … برخوردارند و میتوانند کاربردهای متعددی داشته باشند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- ساخت انواع تابلوهای برق ساختمان
- ساخت قفسههای مختلف
- ساخت پارتیشنها
- ساخت چارچوب درب و پنجره و …
بیشتر بخوانید: ناودانی سنگین چیست؟
جمعبندی
ناودانیها است که میتواند دارای ابعاد، وزن، ضخامت، استاندارد و کاربردهای منحصربهفردی باشد. این ناودانیها میتوانند تنوع بالایی از نظر استاندارد، شکل ظاهری، جنس و … داشته باشند. از جمله انواع ناودانی سبک که میتوانند کاربردهای متعددی در صنعت ساختمانسازی و سایر صنایع داشته باشند میتوان به ناودانی سبک ساده، ناودانی سبک مشبک، ناودانی سبک اروپایی، ناودانی UPE، ناودانی سبک UPN، ناودانی سبک پرسی و ناودانیهای آلومینیومی، گالوانیزه، استنلس استیل اشاره داشت.