وبلاگ

تفاوت بین نبشی پرسی و نبشی فابریک

دسترسی سریع

تفاوت بین نبشی پرسی و نبشی فابریک + مزایا و معایب هر کدام

نبشی‌ها از جمله سطح مقطع‌های بسیار کاربردی هستند که امروزه در انواع پروژه‌های صنعتی و غیر صنعتی به کار می‌روند و می‌توانند استفاده‌های متعددی داشته باشند. این مقاطع که معمولاً با حروف V و L نشان داده می‌شوند در دسته پروفیل‌ها قرار گرفته و می‌توانند بر اساس فاکتورهای متعددی همچون سایز، ضخامت، نحوه تولید، شکل ظاهری و … دسته‌بندی شوند. این مقاطع از نظر فرآیند تولید به دو دسته پرسی و فابریک تقسیم می‌شوند. در ادامه این مطلب از فولاد آذر آذین به بررسی تفاوت بین نبشی پرسی و نبشی فابریک و ویژگی ها و کاربردهای آن‌ها پرداخته می‌شود.

 

نبشی چیست؟

همان‌طور که گفته شد نبشی (Angle bar) یا از انواع پروفیل‌های فولادی است و از دو ضلع عمود بر هم تشکیل می‌شود. نام این سطح مقطع از واژه نبش به معنی کنج و گوشه گرفته شده است. در صورتی که بال‌های نبشی باهم برابر باشند آن را با حرف V و در صورتی که بال‌ها نابرابر باشند با حرف L نشان داده می‌شود. نبشی‌ها می‌توانند بر اساس فاکتورهای متعددی دسته‌بندی شوند. نبشی‌ها بر اساس استانداردهای مختلف DIN EN 10056، ASME S1-36، ASTM A 36، Gost 8240 و Gost 8510 تولید شده و در سایزهای متعددی در دسترس هستند. مهم‌ترین کاربردهای این مقاطع شامل موارد زیر هستند:

  • مهار دیوارها و دیوارکشی ساختمان
  • تولید چارچوب در و پنجره
  • ساخت پایه برای تجهیزات ترافیکی
  • اجرای سقف‌های کاذب
  • اتصال تیرآهن به بیم‌ها در ساختمان
  • ساخت ستون و خرپا و ساخت قفسه‌های آهنی
  • ساخت ساپورت لوله در نیروگاه‌ها و پتروشیمی‌ها و سینی‌های کابل برق
  • ساخت قفسه‌های آهنی، استفاده‌های صنعتی و…

مطلب مرتبط: سایز انواع نبشی

 

نبشی چیست؟

 

نبشی پرسی چیست؟

نبشی پرسی یکی از انواع نبشی‌ها است که با استفاده از روش نورد سرد تولید می‌شود. این نبشی‌ها در اصل بر اساس استاندارد GOST8510 تولید شده و در تولید آن ابتدا باید ورق‌های فولادی را برش داد و سپس ورق‌های برش خورده را وارد دستگاه رول فرمینگ می‌کنند. در اثر عبور ورق از این دستگاه، ورق خم شده و تحت فشار می‌تواند شکل و فرم نبشی به خود بگیرد. بارزترین شاخصه نبشی پرسی گوشه گرد آن است.

 

نبشی فابریک چیست؟

نبشی فابریک نیز نوع نبشی است که برخلاف نبشی‌های پرسی به شکل نورد گرم تولید خواهد شد. این نبشی‌ها بر اساس استاندارد DIN1022 تولید می‌شوند و کیفیت بالاتری نسبت به نبشی پرسی خواهند داشت. برای ساخت این نوع از نبشی‌ها‌، ابتدا شمش فولادی یا بلوم را با اندازه‌های مشخص به کوره‌های حرارت، انتقال می‌دهند. تا ضخامت آن کم و طول افزایش یابد و در نهایت به شکل نبشی در می آیند.

در ادامه جهت کسب اطلاعات بیشتر شما را به معرفی مقاله ” انواع نبشی گالوانیزه ” دعوت می نماییم.

 

مهم‌ترین تفاوت‌های بین نبشی پرسی و نبشی فابریک

همان‌طور که گفته شد نبشی‌های پرسی و فابریک هر کدام بر اساس استانداردهای مشخصی تولید شده و می‌توانند کاربردها و استفاده‌های متعددی داشته باشند. این مقاطع فولادی در کنار شباهت‌های متعدد می‌توانند تفاوت‌های زیادی نیز داشته باشند که مهم‌ترین آن‌ها به شرح زیر خواهند بود.

 

تفاوت در نحوه تولید

اولین و اصلی‌ترین تفاوت بین نبشی پرسی و نبشی فابریک نحوه تولید آن‌ها است. همان‌طور که گفته شد نبشی‌های پرسی به روش نورد سرد و نبشی‌های فابریک به روش نورد گرم تولید خواهند شد. تولید متفاوت این نبشی‌ها باعث می‌شود که نبشی‌های پرسی کیفیت کمتری نسبت به نبشی فابریک داشته باشند.

همان‌طور که گفته شد نبشی فابریک مستقیماً در خط تولید شکل گرفته و پروسه شکل‌دهی و پرس کردنی در کار نخواهد بود و از کیفیت ساخت بالایی برخوردار است اما نبشی پرسی همان‌طور که از نام آن مشهود است شامل پروسه پرس کردن، فشار و شکل‌دهی بوده و کیفیت تولید کمتری دارد.

 

تفاوت در کاربردهای نبشی

دومین تفاوت بین نبشی پرسی و نبشی فابریک کاربردهای متعددی است که هر کدام دارند. همان‌طور که گفته شد این مقاطع می‌توانند صدها کاربرد مختلف در پروژه‌های صنعتی و غیر صنعتی داشته باشند اما نبشی‌های فابریک به واسطه نحوه تولید متفاوت و کیفیت بالاتری که دارند می‌توانند در پروژه‌های حساس عملکرد بهتری داشته باشند چرا که می‌توانند مقاومت بیشتری در برابر تنش‌ها، کشش‌ها و فشارهای خارجی داشته باشند.

 

تفاوت در شکل ظاهری

هرچند که نبشی‌ها از نظر ظاهری شباهت بسیار زیادی دارند اما نحوه تولید نبشی‌های پرسی باعث می‌شود که گوشه‌های آن گرد شود در حالی که نبشی‌های فابریک دارای گوشه‌های مربعی خواهند بود. هر کدام از این نبشی‌ها می‌توانند به صورت بال مساوی یا بال نامساوی تولید شوند.

 

تفاوت در شکل ظاهری

 

تفاوت در ضخامت و سایز

هر کدام از این نبشی‌ها بر اساس استانداردهای خاصی تولید می‌شوند و طبیعتاً می‌توانند از مشخصات فیزیکی متفاوتی برخوردار باشند. ضخامت نبشی فابریک، با توجه به نوع تنظیم غلتک موجود در خط نورد و قالب، از پیش تعیین می‌شود و نمی‌تواند انعطاف‌پذیری بالایی داشته باشد.

برخلاف نبشی فابریک در نبشی پرسی، ضخامت از قبل تعیین نمی‌شود و همه چیز قابل کنترل است و می‌توان برای تولید نبشی‌هایی با ضخامت‌های مختلف از ورق‌های مختلف استفاده کرد. در تولید نبشی پرسی همچنین می‌توان اندازه بال‌ها را کنترل نمود. دستگاه‌های پرس‌کاری همچنین دارای ظرفیت محدودی برای ساخت نبشی با ضخامت‌های مختلف هستند و ممکن است نبشی‌هایی با ضخامت‌های بالا را تولید نکنند.

 

تفاوت نبشی‌ها در جنس

یکی دیگر از تفاوت‌های مهم نبشی‌های پرسی و فابریک، جنس آلیاژ آن‌ها است. در اصل برای تولید نبشی‌های پرسی از ورق‌های سیاه st37 استفاده می‌شود درحالیکه برای ساخت نبشی‌های فابریک همچون ناودانی می‌توان از شمش فلزات مختلفی مانند آلومینیوم، استیل، فولاد و … استفاده نمود.

 

تفاوت بین نبشی پرسی و نبشی فابریک از نظر قیمت

از دیگر پارامترهایی که اختلاف بین نبشی‌های پرسی و فابریک را مشخص می‌کنند می‌توان به قیمت آن‌ها اشاره کرد. البته باید توجه داشت که قیمت می‌تواند تحت تاثیر فاکتورهای متعددی همچون جنس آلیاژ، روش تولید، نرخ ارز و نوسانات آن، کیفیت تولید، استانداردهای تولید و … باشد. به صورت کلی این مقاطع از نظر قیمت تفاوتی زیادی ندارند اما با توجه به روش تولید و کیفیت ساختی که نبشی‌های فابریک دارند می‌توانند قیمت بیشتری داشته باشند.

 

تفاوت در ظاهر

برای تشخیص نبشی پرسی و فابریک از روی ظاهر می‌توان به زاویه بیرونی نبشی (همان بخشی از سطح مقطع که زاویه ۹۰ درجه تشکیل شده) توجه داشت. در نبشی‌های پرسی به دلیل خم شدن ورق، زاویه تشکیل شده کمی گردتر از نبشی فابریک می‌باشد. همچنین ضخامت بال‌ها در نبشی فابریک در طول بال متفاوت خواهد بود و در انتهای بال ضخامت آن‌ها کمتر می‌شود در حالی که در نبشی پرسی ضخامت بال کامل یکسان خواهد بود.

 

تفاوت در ظاهر

بیشتر بخوانید: نحوه برش نبشی

جمع‌بندی

نبشی‌ها از جمله مقاطع بسیار کاربردی هستند که می‌توانند در صنایع مختلف به کار بروند. این مقاطع از نظر نحوه تولید به دو دسته پرسی و فابریک تقسیم خواهند شد که هر کدام می‌توانند ویژگی ها و کاربردهای خاص خود را داشته باشند. از مهم‌ترین تفاوت‌های نبشی پرسی و نبشی فابریک می‌توان به مواردی همچون فرآیند تولید، جنس آلیاژ، شکل ظاهری، قیمت، کاربردها، سایز و ضخامت اشاره کرد.

بیشتر بخوانیم

به خواندن ادامه دهید

مقایسه ناودانی سنگین با تیر آهن در ساخت اسکلت فلزی

امروزه در صنعت ساختمان‌سازی از سطح مقطع‌های فولادی متعددی استفاده می‌شود که هر کدام از ویژگی‌ها، مزیت‌ها و قابلیت‌های منحصربه‌فردی برخوردارند. ناودانی و تیرآهن از جمله سطح مقطع‌های بسیار پرکاربرد هستند که در بخش‌های مختلف ساختمان به کار رفته و می‌توانند از تنوع بالایی برخوردار باشند. تیرآهن یا تیرهای فولادی به منظور تحمل نیروهای موجود […]

0

کاربرد ناودانی سنگین در صنایع مختلف

ناودانی‌ که یک سطح مقطع به شکل حرف انگلیسی U است از جمله تجهیزات و ابزارهای بسیار کاربردی است که در بسیاری از صنایع استفاده‌های متعددی دارد. ناودانی‌ها می‌توانند بر اساس فاکتورهای متعددی همچون نحوه تولید، سایز و ابعاد، جنس، وزن و ضخامت، استانداردها و … دسته‌بندی شوند. ناودانی‌های سنگین یکی از انواع ناودانی‌ها است […]

0

نبشی اسپیرال چیست؟

نبشی‌ها از جمله سطح مقطع‌های بسیار کاربردی هستند که در دسته پروفیل‌ها قرار گرفته و می‌توانند در صنایع مختلف مورد استفاده قرار بگیرند. این مقاطع می‌توانند بر اساس فاکتورها و پارامترهای مختلفی دسته‌بندی شوند و از نظر اندازه، جنس، شکل ظاهری و فرآیند تولید و … تنوع بالایی دارند. نبشی‌های اسپیرال از جمله انواع نبشی‌های […]

0

تفاوت بین نبشی پرسی و نبشی فابریک + مزایا و معایب هر کدام

نبشی‌ها از جمله سطح مقطع‌های بسیار کاربردی هستند که امروزه در انواع پروژه‌های صنعتی و غیر صنعتی به کار می‌روند و می‌توانند استفاده‌های متعددی داشته باشند. این مقاطع که معمولاً با حروف V و L نشان داده می‌شوند در دسته پروفیل‌ها قرار گرفته و می‌توانند بر اساس فاکتورهای متعددی همچون سایز، ضخامت، نحوه تولید، شکل […]

0

پاسخگوی سوالات شما هستیم

سوالات شما توسط کارشناسان ما پاسخ داده میشود