ناودانیها از جمله مقاطع فولادی U شکلی هستند که میتوانند کاربردهای متعددی در صنایع مختلف داشته باشند و بر اساس فاکتورهای مختلفی همچون جنس، سایز و ابعاد، وزن و ضخامت، استانداردها و … دستهبندی میشوند. هرکدام از انواع ناودانیها میتوانند به یکی از روشهای فابریک، نورد گرم و نورد سرد و پرسی تولید شده و از ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی برخوردارند. ناودانی سنگین از جمله ناودانیهایی است که میتواند از لحاظ وزنی کاملاً مطابق با وزن درج شده در جدول وزنی اشتال تولید شود اما کاربردهای متفاوتتری داشته و در پروژههای عظیم و بزرگ به کار میروند. در ادامه این مطلب از فولاد آذر آذین به صورت کامل بررسی خواهد شد که ناودانی سنگین چیست و از چه ویژگیها و کاربردهایی برخوردار است.
ناودانی سنگین چیست؟
ناودانی سنگین یا صنعتی در حقیقت یکی از انواع ناودانیها است که وزن بیشتری نسبت به سایر ناودانیها دارد. این ناودانی در حقیقت از نظر وزن و ابعاد مطابق با جدول وزنی اشتال تولید خواهد شد و ابعاد و اندازههای آن مطابق استانداردهای بینالمللی خواهد بود. در اصل این ناودانیها در کشور ایران و تعدادی از کشورهای اروپایی بر اساس استانداردهای UNP و UPE تولید شده و به دو دسته نوع ناودانی اروپایی و ناودانی هموزن اروپایی تقسیم میشوند. این ناودانیها به دلیل ویژگیهایی همچون ضخامت و وزن بیشتر، عمدتاً در پروژههای صنعتی مانند ساخت تیرها، ستونها، خرپاها و غیره استفاده میشوند.
ویژگیها و مزایای ناوانی سنگین چیست؟
ناودانیهای سنگین همانند انواع سطح مقطعهای فولادی میتوانند ویژگیها، مزیتها و قابلیتهای منحصربهفردی داشته باشند و در پروژههای صنعتی مختلفی به کار بروند. از جمله مهمترین ویژگیها و مزیتهای این ناودانیها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
این ناودانیها میتوانند در برابر تنشهای فولادی مقاومت بالایی داشته باشند.
این ناودانی در مقایسه با سطح مقطعهای دیگر فضای کمتری اشغال میکند.
سرعت نصب این مقاطع بالا بوده و میتوانند در برابر ضربات تحمل بیشتری داشته باشند.
ناودانیهای سنگین میتوانند در طولانی مدت کارایی بیشتری داشته باشند.
از تنوع زیادی از نظر سایز، ابعاد و … برخوردارند و میتوانند کاربردهای متعددی داشته باشند.
ناودانیها میتوانند نقش پررنگی در کاهش وزن کلی پروژهها، خصوصاً ساختمانهای صنعتی و تجاری داشته باشند.
مطلب مرتبط: انواع ناودانی صنعتی
مهمترین کاربردهای ناودانی سنگین چیست؟
همانطور که گفته شد ناودانیهای سنگین میتوانند مزیتها و ویژگیهای متعددی داشته باشند به همین دلیل از کاربردها و استفادههای منحصربهفردی نیز برخوردارند. از جمله مهمترین کاربردهای این سطح مقطعها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- ناودانیهای سنگین را میتوان به صورت تکی یا به صورت دوبل در تیرها استفاده کرد
- این مقاطع را میتوان به صورت دوبل و جفتی به همدیگر متصل کرده و به شکل قوطی جوشکاری نمود و در ستونها به کار برد.
- این سطح مقطع را میتوان به صورت تکی یا جفتی در بادبندها به کار برد.
- ناودانیها را میتوان به صورت جفتی در تولید خرپاها به کار برد و عنصر اصلی تشکیل دهنده آنها به شمار میروند
- ناودانیهای سنگینی را میتوان در ساخت و تولید انواع اسکلتهای فلزی در تولید ماشینآلات صنعتی، کامیونها، ماشینآلات کشاورزی و … به کار برد.
- از ناودانیهای فولادی سنگین برای ساخت تیرچهها استفاده خواهد شد که اعضای باربر افقی در ساخت پل و ساختمان بوده و وزن سازه را توزیع میکنند و بارهای سنگین را تحمل خواهند کرد.
مطالعه بیشتر: سایز انواع ناودانی
تفاوت ناودانی سبک و ناودانی سنگین چیست؟
همانطور که گفته شده فاکتورهای متعددی برای دستهبندی ناودانیها وجود دارند و هرکدام از آنها میتوانند کاربردها و قابلیتهای منحصربهفردی داشته باشند. در اصل مهمترین و بارزترین تفاوت ناودانیهای سبک و سنگین وزن آنها است و ناودانیهای سنگین میتوانند وزن بیشتری داشته باشند. از دیگر تفاوتهای این دو نوع ناودانی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- در ساخت و تولید ناودانیهای سبک از استاندارد روسی GOST 8240 استفاده میشود در حالی که برای ساخت ناودانی سنگین استاندارد اروپایی DIN EN 1026-1 به کار خواهد رفت.
- ناودانیهای سنگین و ناودانیهای سبک در الگوی اشتال متفاوت خواهند بود.
- این ناودانیها میتوانند از نظر ابعاد نیز متفاوت باشند و هرکدام دارای ابعاد متفاوتی خواهند بود.
- ناودانیهای سنگین از نظر کاربرد نیز متفاوت بوده و در اصل تحت عنوان ناودانیهای صنعتی شناخته میشوند.
- هرکدام از این ناودانیها میتوانند فرآیند تولید متفاوتی داشته باشند و در نهایت از قیمتهای مختلفی نیز برخوردارند.
- همچنین شکل ظاهری ناودانیهای سبک دارای بال موازی بوده در حالی که ناودانیهای سنگین دارای بال شیبدار هستند
- ناودانیهای سبک میتوانند در سایزهای 30 تا 300 میلیمتر تولید شوند در حالی که ناودانیهای سنگین در سایزهای 40 تا 400 تولید خواهند شد.
فرآیندهای تولید ناودانی سنگین
همانگونه که گفته شد هرکدام از انواع ناودانیها میتوانند به شیوههای مختلفی تولید شده و کاربردهای متعددی دارند. به صورت کلی ناودانیهای سنگین میتوانند به سه روش پرسی، فابریک و نورد سرد و گرم تولید خواهند شد که به شرح زیر میباشند:
تولید به روش پرسی
در این روش شمشهای فولادی با استفاده از دستگاهها و تجهیزات مخصوص تحت فشار و پرس قرار گرفته و به شکل ناودانی در خواهند آمد.
تولید به روش فابریک
در این روش تولید نیز، ناودانیها به صورت فابریک از خط تولید شکل دهی شده و خارج میشوند و دیگر نیازی به عملیات فشار و پرس نخواهند داشت.
تولید به روش نورد گرم
در تولید ناودانی به روش نورد گرم، فولاد تا دمای تقریبی 1100 درجه سانتی گراد گرم میشود (در این دما، فولاد شکل اصلی خود را حفظ کرده اما ضخامت آن کاهش پیدا میکند و طول آن زیاد میشود) و سپس از میان غلتکهای مختلف عبور داده خواهد شد تا به شکل ناودانی خارج شود.
در تولید به روش نورد سرد نیز روندی مشابه نورد گرم انجام میشود با این تفاوت که پس از فرآیند شکل دهی اولیه، فولاد به تدریج تا دمای اتاق خنک خواهد شد. در نتیجه، ناودانیهای فولادی سنگین که با استفاده از فرآیند نورد سرد تولید میشوند کیفیت و دقت بالاتری در مقایسه با ناودانیهای تولید شده با روشهای نورد گرم خواهند داشت.
قیمت ناودانی سنگین
ناودانیهای سنگین به واسطه ویژگیها و قابلیتهایی که دارند از پرکاربردترین سطح مقطعهای فولادی در صنایع مختلف هستند. این محصولات تنوع بالایی دارند به همین دلیل قیمت آنها تحت تأثیر فاکتورها و پارامترهای متعددی قرار خواهد داشت. از جمله مهمترین پارامترهایی که میتوانند بر روی قیمت ناودانیهای سنگین موثر باشند میتوان به مواردی همچون نحوه تولید و جنس آن، کیفیت ساخت، برند و شرکت سازنده، فروشگاه عرضهکننده، وزن و ضخامت ناودانی، مشخصات شیمیایی و مکانیکی ناودانی، استانداردهای محصول، شرایط بازار جهانی فولاد، شرایط صنایع و میزان عرضه و تقاضا، قیمت ارز، کاربردهای ناودانی، قیمت مواد اولیه، حجم و تعداد خریداریشده و … اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: کاربرد ناودانی در ساختمان سازی
جمعبندی
ناودانی سنگین نوعی ناودانی است که از وزن و ضخامت بالایی برخوردار بوده و دارای بالهای شیبدار میباشد. این ناودانی دارای کاربردهای صنعتی بوده و میتواند تنوع زیادی از نظر نحوه تولید، سایز و ابعاد داشته باشد. مقاومت در برابر تنش فولادی، اشغال فضای کم، تحمل ضربات بیشتر، تنوع زیاد و … از مهمترین ویژگیهای ناودانیهای سنگین هستند.