نبشی ها از جمله سطح مقطعهای بسیار کاربردی هستند که به واسطه ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی که دارند در بسیاری از صنایع از جمله ساختمانسازی، خودروسازی، کشتیسازی، لوازم کشاورزی و … به کار میروند. نبشیها همانند تیر آهن، قوطی، ورق، میلگرد و … میتوانند بر اساس فاکتورها و پارامترهای متعددی همچون سایز، جنس آلیاژ، استاندارد تولید، ضخامت، طراحی ظاهری و … دستهبندی شوند و انواع مختلفی داشته باشند. نبشی دریایی یکی از انواع نبشیهای فولادی است که به دلیل ویژگیهای خاص خود در صنایع دریایی مورد استفاده قرار میگیرند و کاربردهای منحصربهفردی دارد. در ادامه این مطلب از فولاد آذر آذین به بررسی و معرفی نبشی دریایی، ویژگیها و کاربردهای آن پرداخته میشود.
معرفی نبشی دریایی
نبشی (Angle bar) در اصل یک سطح مقطع فولادی است که از دو ضلع عمود بر هم تشکیل میشود و نام آن از واژه نبش به معنی کنج و گوشه گرفته شده است. در صورتی که بالهای نبشی باهم برابر باشند به آن نبشی بال مساوی گفته میشود و با حرف V نشان داده میشود و اگر بالها نابرابر باشند به آن نبشی بال نامساوی گفته شده و با حرف L نشان داده میشود.
نبشی دریایی نیز یکی از انواع نبشیهای فولادی است که به صورت مخصوص برای استفاده در محیطهای دریایی و ساحلی طراحی و تولید میشود به همین دلیل میتواند در برابر رطوبت، زنگزدگی و پوسیدگی مقاومت بالایی داشته باشد. البته منظور از دریا معمولاً محیطهایی است که از سطح بالایی از رطوبت برخوردار بوده و یا اجزای سازه مورد نظر در ارتباط مستقیم با آب قرار دارند.
مطلب مرتبط: نبشی اسپیرال چیست؟
ویژگیها، مزایا و معایب نبشی دریایی
نبشیهای دریایی همانند انواع نبشیهای دیگر و سایر سطح مقطعهای فولادی میتوانند از ویژگیهای منحصربهفردی برخوردار باشند. از جمله مهمترین ویژگیها و مزایای این نبشیها میتوان به مواردی همچون مقاومت در برابر خوردگی و برخورداری از پوششهای محافظتی، برخورداری از استحکام و مقاومت بالا و همچنین طول عمر طولانی، قابلیت استفاده در شرایط سخت محیطی، برخورداری از الگوهای خاص و استانداردهای ویژه و … اشاره کرد. این مقاطع در کنار مزایای متعدد میتوانند معایب و ایراداتی نیز داشته باشند که مهمترین آنها به شرح زیر خواهند بود.
- قیمت بالاتر در مقایسه با نبشیهای معمولی
- نیاز به فرآیندهای خاص برای نصب، جوشکاری و اجرا
- داشتن وزن بیشتر نسبت به نبشیهای عادی
مهمترین کاربردهای نبشی دریایی
در بحث معرفی نبشی دریایی در کنار مزایای و معایبی که برای آن عنوان میشود لازم است که کاربردها و استفادههای آن نیز مورد توجه قرار بگیرد. در اصل این نبشیها همانطور که از نامشان مشخص است باید در پروژههایی مورد استفاده قرار بگیرند که در معرض آب و رطوبت شدیدی هستند. از جمله مهمترین کاربردهای نبشی دریایی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- این نوع از نبشیهای فولادی میتوانند در صنعت کشتیسازی به عنوان یکی از متریال های اصلی به کار بروند و در ساخت انواع کشتیها، قایقها، شناورها، لنج ها و … مورد استفاده قرار میگیرند.
- این مقاطع میتوانند در ساخت اسکلهها و سازههای ساحلی نقش پررنگی داشته باشند و برای پشتیبانی از سازههای فلزی به کار بروند.
- نبشی دریایی میتواند برای ساخت سازههایی همچون دکلهای مخابراتی، سکوهای نفتی و … به کار برود.
- این نوع از نبشیها همچنین میتوانند در ساخت ساختمانهای مناطق شرجی و مرطوب، ساخت ابزارآلات صنعتی و … به کار بروند.
مطالعه بیشتر: انواع نبشی گالوانیزه
انواع نبشی دریایی
بعد از آنکه به صورت کامل به معرفی نبشی دریایی ویژگیها، مزایا، معایب و کاربردهای آن پرداخته شد لازم است که در مورد انواع آن نیز اطلاعاتی ارائه شود. به صورت کلی نبشیهای دریایی را میتوان همچون سایز مقاطع فولادی بر اساس فاکتورها و پارامترهای متعددی دستهبندی کرد. از جمله رایجترین فاکتورهای دستهبندی نبشیهای دریایی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
دستهبندی بر اساس شکل ظاهری
همانطور که گفته شد تمامی نبشیها از جمله نبشی دریایی از نظر شکل ظاهری به دو دسته بال مساوی (بالهای دارای طول مساوی) و بال نامساوی (بالها دارای طول نامساوی) تقسیم میشوند که هر کدام ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی دارند.
دستهبندی بر اساس جنس
- نبشیهای دریایی از نظر جنس و آلیاژهای سازنده میتوانند از تنوع بسیار زیادی برخوردار باشند و هرکدام در پروژههای مختلفی به کار بروند.
- نبشیهای فولاد کربنی که رایجترین نوع نبشی دریایی بوده و از مقاومت بالایی برخوردارند و در بسیاری از سازههای دریایی به کار میروند.
- نبشی فولادی آلیاژی که از عناصری همچون نیکل، کروم و مولیبدن و … ساخته میشود و میتواند در برابر خوردگی، حرارت، رطوبت و … مقاومت بالایی از خود نشان بدهد. این نبشی میتواند در محیطهای
- خورنده بسیار کاربردی باشد.
- نبشی فولاد ضدزنگ یا استنلس استیل که در برابر خوردگی مقاومت بسیار خوبی داشته و میتواند در تجهیزاتی که به صورت مستقیم با آب در تماس هستند به کار برود.
- نبشی آلومینیومی که وزن بسیار کمی داشته و میتواند در سازههای سبک و تجهیزات دریایی استفاده شود.
- نبشیهای مسی که در کنار مقاومت بالا در برابر رطوبت، خوردگی و … میتوانند از هدایت حرارتی و الکتریکی بالایی برخوردار باشند و در ساخت و تولید انواع تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی به کار بروند.
- نبشیهای برنجی که همانند سایر نبشیها مقاومت بالایی در برابر خوردگی داشته و میتوانند در ساخت و تولید انواع اتصالات و قطعاتی که در معرض رطوبت، سایش و … هستند به کار بروند.
دستهبندی بر اساس نحوه تولید
- از نظر نحوه تولید نیز نبشیها میتوانند در دستهبندیهای مختلفی قرار بگیرند. بر این اساس نبشیها میتوانند به دو دسته اصلی تقسیم شوند.
- نبشیهای دریایی فابریک که مستقیماً از قالب خارج شده و از ابعاد دقیق و یکنواختی برخوردارند.
- نبشیهای دریایی پرسی که از خم و پرس کردن ورقهای فولادی ساخته شده و امکان دارد که از نظر ابعادی دارای تلورانس باشند.
دستهبندی نبشی دریایی بر اساس استاندارد
- نبشیهای دریایی از نظر استانداردهای تولید نیز به دو دسته اصلی تقسیم شده و میتوانند ویژگیها و قابلیتهای منحصربهفردی داشته باشند.
- نبشیهای A36 که بر اساس استاندارد فولادهای ساختمانی تولید شده و از مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگزدگی برخوردارند.
- نبشیهای دریایی GLA که همچون نبشیهای A36 برای فولادهای ساختمانی ساخته شده اما میتوانند خواص مکانیکی بهتری داشته باشند.
دستهبندی بر اساس ابعاد و اندازه
از دیگر فاکتورهای مهم در دستهبندی نبشیهای دریایی میتوان به ابعاد و اندازههای آنها اشاره کرد. این نبشیها همچون سایر نبشیهای فولادی میتوانند در سایز، ابعاد و ضخامتهای مختلف و بر اساس جدول وزنی اشتال تولید شوند.
بیشتر بخوانید: نحوه برش نبشی
جمعبندی
نبشی دریایی یکی از انواع نبشیها است که به صورت بال مساوی و بال نامساوی تولید شده و میتواند در برابر خوردگی، زنگزدگی، رطوبت و … مقاومت بالایی داشته باشد. این نبشی میتواند برای ساخت انواع تجهیزات دریایی، اسکله، سازههای دریایی و … استفاده شود.